BEWAARCOLUMN Drukplekken? Neem bij twijfel een bakmonster Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Laurens Persoon, werkzaam in de regio Flevoland. “Nu de partijen voor korte bewaring en die met kwaliteitsgebreken uit de schuren vertrokken zijn, is het van belang de volle aandacht op de achterblijvers te richten. Dat zijn immers de beste aardappelen die mogelijk ook het meeste geld in het laatje brengen. Controleer daarom het nog lang te bewaren product met regelmaat. Wanneer de aardappelen onder ideale omstandigheden zijn ingeschuurd, en rot daarbij niet voorkwam, dan volstaat een wekelijkse controle. Was de situatie tijdens het rooien en inschuren minder fraai, ga dan minstens een paar keer per week de cellen in, ook als het voorjaarswerk volop losbarst. Extra opletten is vooral nodig wanneer het afgelopen najaar noodzakelijk was om het product langdurig droog te draaien. Op sommige plaatsen, vooral waar veel ventilatie-uren voor droging gemaakt zijn, is de kans op vorming van drukplekken namelijk groot en die zien we her en der ook aan het licht komen. De eerste signalen voor drukplekvorming kunnen telers zelf zichtbaar maken door knollen door te snijden en daarbij te letten op eventuele blauwverkleuring onder de drukplek. Verder zien we dat in sommige partijen de bakcijfers wat oplopen. Laat bij twijfel een bakmonster nemen om hier de bewaarstrategie op af te stemmen. Bij vrij hoge bakcijfers is via re-conditionering een de kwaliteit en bewaarbaarControleer het nog lang te bewaren product met regelmaat. prima beeld te krijgen of de partij nog langer te bewaren is. Bewaar hiervoor een monster ongeveer 2 weken bij circa 15 graden Celsius en laat dan de bakkwaliteit bepalen. De mate van daling van het cijfer geeft aan of bewaring nog mogelijk is tot het geplande moment van afleveren. Door dan een aantal weken het product warmer te bewaren kan dan het proces van suikervorming ook nog omkeren, waardoor de bakkleur juist weer verbetert. Bij vorming van verouderingsversuikering helpt bovenstaande maatregel echter niet. Poot diep genoeg Wat verder opvalt aan de aardappelen die in onze werkregio in de schuur liggen en lagen, is het hogere percentage groen. Nu is daar tijdens de bewaring niets meer aan te veranderen. Toch willen we hier nog wel even de aandacht op richten. Nu of binnenkort gaan de pootmachines weer het veld op en groen valt het meest te voorkomen door poters diep genoeg in de grond te leggen. Dat lukt alleen bij voldoende diepe grondbewerking. Dit om voldoende inwendige rughoogte te krijgen. Daarvoor hoort de (onder)grond droog te zijn, anders lukt het niet om deze goed los te maken voor de benodigde verkruimeling. Wie bij de pootbedbereiding niet diep genoeg werkt, kan dit bij de rugopbouw niet meer herstellen. Gas op tijd met Chloor-IPC Na dit zijspoor over een kwaliteitshandeling buiten de bewaring, richten we de aandacht weer vol op de aardappelen in de schuur. Temperatuurschommelingen hebben we dankzij de relatief lage temperaturen van de voorbije maand nauwelijks gekend. Wel kwamen door vrieskou af en toe problemen met condensvorming aan het licht. Vocht is echt funest voor heid van het product. Zijn condensventilatoren aanwezig, laat ze dan ook op tijd draaien. Dus let op de weersvoorspellingen. Komt er nog nachtvorst, zet de condensventilatoren dan ruim voor de temperatuurdaling aan. Dat kan handmatig, maar is dikwijls ook in te programmeren in het bewaarprogramma. Dan is in deze periode eveneens extra aandacht nodig voor de kieming. Sommige partijen, soms rasafhankelijk, zijn dit seizoen meer kiemlustig dan anders. Van belang hierbij is tijdig gassen met Chloor-IPC, wijk niet af van de aanbevolen intervallen en dosering. Let vervolgens in de komende periode ook op het CO2-gehalte in de bewaring. Zeker in cellen met goed product, waar relatief weinig ventilatie-uren nodig zijn, is het raadzaam elke dag 10 tot 15 minuten de lucht in de bewaarruimten te verversen. Ook dit kan met de hand of is in te programmeren in de bewaarcomputer. Zeker in goed geïsoleerde bewaarplaatsen is dit een aandachtspunt.” ● Aardappelwereld magazine • april 2018 • nummer 4 13 Pagina 29

Pagina 31

Interactieve digitale rapport, deze weekblad of rapport is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het digitaliseren van digi uitgaven.

Dossier bewaring Lees publicatie 2Home


You need flash player to view this online publication