Aardappel als basisvoedsel voor de Chinezen HANDEL EN AFZET “We hebben producten nodig die aansluiten bij de behoefte van de Chinese bevolking en die passen in hun dagelijkse eetpatroon”, legt Dongyu uit. Nieuwe kweekmethoden introduceren Verder is het volgens Dongyu hard nodig dat de consumenten hun eetgedrag gaan veranderen. “Al eeuwen zijn rijst, graan en mais de belangrijkste ingrediënten. Veel Chinezen zien de aardappel nog als minderwaardig voedsel, alleen geschikt voor de allerarmsten. Dat idee moet veranderen. Om dat te bereiken moeten we de veel gegeten gestoomde broodjes omhoog naar 55 procent en blijft de smaak goed. Dit helpt de sector om te groeien en de consument bewust te maken van de toegevoegde waarde van de aardappel”, legt Dongyu uit. “Gezien het wetenschappelijke succes zullen we met nieuwe kweekmethoden het kweken van nieuwe rassen voor de verschillende “In 2025 zal de totale productie uitkomen op ruim 220 miljoen ton.” niet alleen de aardappelkwaliteit verbeteren en de prijs verlagen, maar de consumenten ook het bewustzijn bijbrengen dat de aardappel een gezond en hoogwaardig voedingsmiddel is”, onthult de onderminister als een van de uitdagingen voor de Chinese aardappelsector. “Ondanks dat deze grote uitdagingen nog niet allemaal gerealiseerd zijn, zijn er wel al stappen voorwaarts gezet. Op dit moment hebben onze Chinese wetenschappers al 22 rassen op grote schaal gescreend in diverse teeltgebieden in China. Hier zijn al vier zeer geschikte kandidaten voor de productie van veel gegeten gestoomde broodjes uit voortgekomen. Met deze rassen kan het percentage aardappelzetmeel in producten als markten gaan versnellen. In combinatie met het verbeteren van de teelttechniek zal efficiency in de teelt vergroten, de opbrengst stijgen en daarmee de kostprijs dalen. Door de keten verder te verduurzamen, de samenwerking tussen de ketenpartners en onderzoek te verdiepen en overheidsbudgetten in te zetten voor promotie en onderzoek, zal de aardappel het stapelvoedsel worden dat we voor ogen hebben”, luidt de overtuiging van Dongyu. Land in ontwikkeling Het gesprek met de onderminister maakt duidelijk dat China qua voedselvoorziening momenteel een land in ontwikkeling is. Het voeden van de nog steeds sterk groeiende bevolking, stelt steeds hogere eisen aan voedselveiligheid in een land waarin het akkerbouwareaal als tegendraads effect jaarlijks afneemt. Industrialisatie en urbanisatie vragen meer en meer ruimte en grote delen van het land zijn beschermd natuurgebied. Na rijst, graan en mais is de aardappel het vierde voedingsgewas in China. De Chinese overheid verwacht bij de top drie geen grote toename in de hectareopbrengsten van de gewassen. Hierdoor zal de import van graan de komende jaren zeker nog toenemen. De aardappel is een gewas dat zich nog verder kan ontwikkelen in China. De opbrengst van ruim 17 ton per hectare kan door betere mechanisatie, teelttechnieken en betere rassen nog verder stijgen. Daarnaast is de aardappel een hoogwaardige voedingsbron. Al deze factoren zorgen ervoor dat het gewas meer voedselzekerheid biedt dan de andere gewassen. Op de bijeenkomst waar de aardappel als basisvoedsel is uitgeroepen, benadrukte de Chinese premier Li Keqiang dat de agrarische productie gedreven moet worden door de consumptie. Om meer product op de markt aan te bieden stimuleert de overheid het bedrijfsleven om te investeren met fikse subsidies om zo het beschikbare aardappelkwantum te verhogen. Het doel is om in 2020 een areaal van 6,6 miljoen hectare met een opbrengst van 19,5 ton per hectare te halen. Dat geeft een totale productie van een 130 miljoen ton, waarvan 30 procent via de industrie verwerkt moet worden. Dit is een toename van een 30 procent in vergelijking met de productie in 2013, die op 103 miljoen ton lag. In 2025 moet de productie verder stijgen naar 10 miljoen hectare met een gemiddelde opbrengst van 22,5 ton per hectare. De totale productie zal dan uitkomen op ruim 220 miljoen ton. Daarvan zal naar verwachting 40 procent verwerkt gaan worden en het aandeel in het voedingspatroon zal stijgen naar 50 procent. Als het aan Dongyu ligt, kan dit niet snel genoeg gebeuren. ● Jaap Delleman Aardappelwereld magazine • Dossier China • 2015 25 Pagina 24

Pagina 26

Scoor meer met een online shop in uw edities. Velen gingen u voor en publiceerden archief online.

Dossier China Lees publicatie 3Home


You need flash player to view this online publication