BEWAARCOLUMN Laat rotte knollen liggen! Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. Immers, het is niet altijd eenvoudig om de oogst, tot soms wel bijna een jaar lang, met behoud van kwaliteit op te slaan. Aanwijzingen van deskundigen zijn daarbij altijd welkom. Gelukkig hebben we in Nederland experts paraat met verstand van bewaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren teeltadviseurs van DLV-Plant bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Om te beginnen dit keer een extra lange bijdrage van Anton van der Velde, werkzaam in de regio West-Brabant. Wat her en der voor problemen zorgt, zijn rotte aardappelen door neerslag in de tweede helft van september. thema rondom het inschuren, maar ieder jaar is de situatie weer anders. Dat is nu ook het geval. Door de vele regen van eind augustus zijn op kopakkers en lagere perceeldelen aardappelen gaan rotten. Deze rotte aardappelen hebben over het algemeen weinig problemen gegeven met het rooien en inschuren. Die waren al te ver vergaan en zijn op het land achtergebleven. Wat her en der wel voor problemen zorgt, zijn rotte aardappelen door neerslag in de tweede helft van september. Die neem je mee de schuur in. Ook is het “R ot is altijd wel een straks goed opletten op knollen die in de cel nog beginnen met rotten. Je ziet dat niet bij het inschuren, maar het is wel latent aanwezig. Half oktober zijn in de eerst ingeschuurde partijen soms al knollen gezien die ineens nat zijn aan de buitenkant en beginnen met rotten. Dit risico is het grootst bij oogst van lichte dichtgeslagen grond. Het is ook goed opletten bij rassen die extra gevoelig zijn, zoals bijvoorbeeld Agria en Ramos. Het logische advies is om deze partijen goed te drogen. Je hoeft daarbij niet altijd door te gaan totdat het stuift. Belangrijk is om dergelijke partijen dagelijks te controleren.” “Problemen met rot zie je vaak het snelst op stortkegelachtige plekken. Let ook op de plekken waar meerdere ker bijvoorbeeld. Het is voor sommige telers verleidelijk om de rotte knollen bovenop weg te halen en in een emmer te doen, maar doe dat niet. Dit zijn namelijk de graadmeters voor het droogproces. Je kunt immers daaronder ook de nodige rotte exemplaren verwachten. Dus benut de plekken waar de rotte knollen liggen om juist hier met regelmaat 30 tot 40 centimeter diep in de hoop te graven om zo het droogproces te volgen. Zijn de dieper gelegen rotte knollen droog, dan weet je dat je goed zit en kun je stoppen met het droogproces. Door niet zomaar domweg zo lang mogelijk te drogen, voorkom je te veel vochtverlies van de gezonde knollen.” “Naast natrotknollen zijn dit seizoen in sommige partijen nogal wat rotte moederknollen ingeschuurd en eveneens veel dikke natte stengels. Het geoogste gewas is op sommige plaatsen nogal eens ietwat onrijp binnengereden. Kijk “Je hoeft niet altijd door te gaan met drogen totdat het stuift” rotte knollen bovenop liggen. Soms, wanneer je over de hoop loopt, kun je strepen zien waar meer rotte knollen liggen. Die komen dan van een spuitspoor of een kopakdus ook goed bij de plekken waar van die natte stengels liggen. Daaromheen blijft het langer vochtig. De rotte knollen die hiertussen liggen, drogen ook minder snel op en 26 Aardappelwereld magazine • december 2015 • nummer 12 Pagina 1

Pagina 3

Scoor meer met een online winkel in uw maandbladen. Velen gingen u voor en publiceerden whitepapers online.

Dossier bewaring Lees publicatie 2Home


You need flash player to view this online publication