BEWAARCOLUMN de afgelopen zeven bewaarseizoenen Gewichtsverliezen en draaiuren 11/12 - 18/19 Seizoen Verlies Aflevermaanden januari t/m maart 2011/2012 2012/2013 2013/2014 2014/2015 2015/2016 2016/2017 2017/2018 2018/2019 Gem. 11-12 t/m 18-19 Aflevermaanden april en mei 2011/2012 2012/2013 2013/2014 2014/2015 2015/2016 2016/2017 2017/2018 2018/2019 Gem. 11-12 t/m 18-19 Aflevermaand juni 2011/2012 2012/2013 2013/2014 2014/2015 2015/2016 2016/2017 2017/2018 2018/2019 Gem. 11-12 t/m 18-19 4,10% 3,20% 3,80% 4,90% 5,20% 3,10% 5,90% 4,80% 4,40% 7,60% 4,40% 4,90% 6,60% 6,80% 4,20% 6,70% 6,90% 6,00% 8,50% 4,80% 6,30% 6,00% 7,60% 4,70% 8,30% 6,60% 6,60% Draaiuren Draaiuren extern intern Draaiuren en gewichtsverlies over 4 jaar Seizoen % verlies 167 269 757 1006 134 219 313 314 343 452 407 518 223 307 255 409 401 702 398 623 235 170 490 682 448 534 357 493 0 1 2 3 4 5 6 7 8 200 250 300 350 400 450 Externe draaiuren 259 478 574 944 346 605 530 595 258 236 678 772 351 807 428 634 Bij de uitsplitsing over de diverse levermaanden valt dit seizoen op dat het verlies en de externe draaiuren in de maand juni lager liggen dan van partijen die in april en mei afgeleverd zijn. Met een gemiddelde van 6,5 procent in onze meting is dit het op twee na hoogste verliescijfer van de afgelopen zeven bewaarseizoenen. nen van de kiemremmer chloorprofam. Warme knollen?, start direct met ventileren raturen voor van ver boven de 20 graden. Soms al ’s morgens vroeg. Het gaat dan om poters en veelal om vroege tafelaardappelen die telers voor aflevering kort inschuren om te drogen. Ook komt het voor dat je die temperatuur na inschuren slecht kunt beheersen vanwege te hoge buitentemperaturen. Op zo’n moment ben je flexibeler met mechanische koeling. Dat is trouwens iets voor telers van consumptieaardappelen om over na te denken, nu we te maken hebben met een warmer klimaat en het verdwijNiet alleen in augustus, maar ook in september hebben we steeds vaker te kampen met warme rooiomstandigheden. Liggen warme knollen eenmaal achter de planken, dan loopt de temperatuur daarvan al heel snel nog verder op. Vergeet daarbij niet (de nacht) direct na inschuren al te starten met ventileren, ook al is een cel nog niet volledig gevuld. Zet nog tijdens het rooien temperatuurvoelers in het product, bewust ook in het deel dat het warmst gerooid is (meestal tussen 16.00 en 19.00 uur). En controleer vooraf al de werking van de voelers! Ook het aanstaande seizoen zal een intensieve controle gedurende de bewaarperiode weer het verschil gaan maken. Zorg er daarom bijvoorbeeld ook voor dat de verlichting boven de cel in orde is, zodat er geen donkere hoeken overblijven.” ● 500 550 600 2018/2019 2017/2018 2016/2017 2015/2016 6,10% 379 7,50% 577 4,20% 214 6,50% 499 Draaiuur Draaiuur extern intern 546 747 286 742 We zien aan onze cijfers al meerdere jaren dat er een bepaalde relatie bestaat tussen externe uren en het percentage gewichtsverlies. Draaiuren en gewichtsverlies over 4 jaar Aardappelwereld magazine • september 2019 • nummer 9 13 % verlies Pagina 48

Pagina 50

Heeft u een onderwijs catalogus, online publisher of digitale nieuwsbrieven? Gebruik Online Touch: whitepaper converteren naar een online publicatie.

Dossier bewaring Lees publicatie 2Home


You need flash player to view this online publication