BEWAARCOLUMN Niet meer slecht met goed mengen! Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. Gelukkig zijn in Nederland experts te raadplegen die hier verstand van hebben. In deze column delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Anton van der Velde, werkzaam in de regio West-Brabant. “D egenen die de afgelopen weken nog aardappelen in de schuur hadden -en een enkeling nog steeds- waren uiteraard voornamelijk de telers met de langst houdbare partijen. Toch is het knap werk geweest om ze zo lang goed te houden, zeker voor aardappelen die met buitenlucht geventileerd zijn. Het afgelopen bewaarseizoen viel het namelijk niet altijd mee om de conditie van het product op peil te houden. Zelfs tot de laatste partijen aan toe waren er wel telers bij die voor kleinere en soms wat grotere verrassingen kwamen te staan als ze de cel leeg draaiden. Slechte plekken met meer rot betroffen vrijwel altijd aardappelvrachten afkomstig van kopakkers of laagten in percelen. Door de hoge buitentemperaturen van de laatste maanden lag de temperatuur van het product ergens tussen 13 tot 15 graden Celsius. Bij deze relatief hoge temperaturen zijn toch weer wat vochtige knollen gaan rotten en lekken naar aardappelen in de omgeving. Vooral omdat we enkele weken geleden een periode hadden waarin het nauwelijks mogelijk was extern te draaien. Bovendien werd ook nauwelijks intern gedraaid om de partij niet extra op te warmen. Helder is dat we afgelopen seizoen weer veel bewaarzaken tegen gekomen “Dit seizoen is nog weer eens zonneklaar gebleken dat je slechte aardappelen niet met een goed product moet mengen.” zijn waar we lering uit kunnen trekken. Wat ons onder meer is opgevallen, is de goede werking van de vloeibare kiemremmer Gro Stop die je toedient bij het inschuren. Het middel is al lang op de markt, maar leverde ook in het kiemlustige bewaarseizoen weer een erg bedrijfszeker resultaat. Verder is dit seizoen zonneklaar gebleken dat je slechte aardappelen niet met een goed product moet mengen. Het beste is om ze eerst in een andere cel of apart in kisten te drogen als dat mogelijk is. Draai de mindere aardappelen na voordrogen voorin de cel, zodat ze er ook eerder uit kunnen als het nodig blijkt te zijn. Wanneer je uitrekent hoeveel die paar slechte karren aan kosten met zich meebrengen, dan schrikken veel telers. Naast de energiekosten voor kachels en extra draaiuren, ga je ook de betere aardappelen teveel indrogen door aanwezigheid van slechte. Zo wijzen monsters uit dat partijen die begin juni uit de schuur kwamen gemiddeld 8 tot 8,5 procent aan gewicht kwijt geraakt zijn tijdens de bewaarperiode. Dat is een paar procent meer dan in een normaal seizoen. Vervolgens is het voor nogal wat aardappeltelers die problemen hadden met het bewaarproduct raadzaam om eens de inrichting van de bewaarschuur onder de loep te nemen. Een ander leerpunt van dit seizoen is de inzet van kachels. Telers die werkten met onvoldoende opwarmcapaciteit stonden op achterstand om een probleempartij te kunnen redden. Schaf voldoende kachels aan is daarom ons advies. Zorg dat ze voor de ventilator de inblaaslucht op kunnen warmen en het liefst via de computer regelbaar in warmteafgifte. Dat is vooral een must voor telers met late rassen zoals Agria. Wees voorbereid op een situatie zoals we afgelopen seizoen hadden, want de kans op herhaling is de komende jaren zeker aanwezig. Eveneens constateren we dat de capaciteit van de ventilatoren in sommige schuren onvoldoende is. Laat daarom in de komende maanden een deskundige een keer doorrekenen wat minimaal aan ventilatiecapaciteit nodig is. Wat we tevens zijn tegengekomen is dat bij sommige schuren de voeler voor de buitentemperatuur op de verkeerde plek zit: in de zon. Stel het is buiten 12 graden Celsius en de RV is gunstig om te drogen. Dan krijg je de situatie dat de voeler 18 graden aangeeft en in combinatie met dezelfde RV constateert de bewaarcomputer dat het juist niet gunstig is om te drogen. Het advies is dus, plaats de voelers voor de buitentemperatuur aan de noordkant van de schuur, in de schaduw of in een weerhuisje.” ● Aardappelwereld magazine • juli 2016 • nummer 7 13 Pagina 10

Pagina 12

Heeft u een maandblad, turn pages of digitale lesmateriaal? Gebruik Online Touch: vakblad naar een digitale publicatie converteren.

Dossier bewaring Lees publicatie 2Home


You need flash player to view this online publication