BEWAARCOLUMN Zet condensventilator niet te laat aan Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Renould Schiffelers, werkzaam in de regio Zuidoost-Nederland. “H et is begin februari opvallend rustig in de bewaarschuren, zeker wanneer we het vergelijken met dezelfde periode in de voorgaande jaren. De aardappelen die achter de planken liggen zijn gezond en hierin komt dit seizoen nauwelijks rot of andere narigheid voor. Ik constateer dat bij sommige telers daardoor de aandacht voor het product enigszins verslapt, wat voor negatieve verrassingen kan zorgen. Wat ik op dit punt het meest tegenkom, is condens in de cellen. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat de condensventilatoren te laat aangezet zijn. Dat is zonde, want het kost meer energie om het overtollige vocht in de cellen weg te draaien dan dat je condensvoorbeeld erg veel tijd tussen de momenten van inschuren. De eerst binnengekomen aardappelen zullen overwegend eerder aan een gasbeurt toe zijn dan de laatst ingeschuurde. Het komt nogal eens voor dat de bovenste laag in de cel wat rapper kiemt dan een halve meter en verder eronder. keer per week de cellen in. Kijk op de hoop, speur naar eventuele eerste tekenen van condens en kijk ook in de ventilatiekanalen of je daar geen lekvocht ziet. Als het buiten (vries)koud is en je “Het kost meer energie om het overtollige vocht in de cellen weg te draaien dan dat je condensvorming voorkomt.” vorming voorkomt. Ook komt al dat condensvocht niet ten goede aan de kwaliteit en bewaarduur van de aardappelen. Je ziet vaak dat de bovenste laag op de aardappelhoop volledig nat is en als gevolg daarvan kiemen de aardappelen daar sneller. Dus luidt ons advies: loop minstens één hebt maar een dunne dak- en muurisolatie en/of weinig lucht tussen de bovenkant van de hoop en het dak, dan kun je al snel condensproblemen verwachten. Kiemen zichtbaar? Graaf eerst in de hoop! Wie de afgelopen weken met regelmaat controles uitvoerde, zal hebben gezien dat de kieming dit seizoen laat op gang komt. Dit in tegenstelling tot wat het vermoeden was, afgaande op de weerssituatie in het afgelopen groeiseizoen. Gelukkig valt het mee, want dat scheelt in veel bewaarschuren mogelijk weer een of meer gasbeurten. Op een enkele hoop zijn al wel behoorlijk wat kiemen zichtbaar en meestal is dat het geval in schuren waar problemen zijn of waren met condensvocht. Kijk voordat je daarin begint met gassen eerst wat dieper in de hoop om te zien of daar ook al kiemen op de knollen zichtbaar zijn, raden wij aan. Is dat niet het geval, dan kun je nog even wachten met gassen. Het moment waarop de eerste gasbeurt noodzakelijk is, zal per ras en per cel verschillend zijn. Dit seizoen zat er bijDrogende lucht bij slakken in de cel Verder maakt het ook uit of aardappelen een veldbehandeling met MH hebben gehad of de knolbehandeling tijdens het inschuren. Zie je in een met MH behandelde partij de eerste witte puntjes komen, dan kun je meestal nog een weekje wachten met gassen. Zie je nu al de eerste kiemen na een inschuurbehandeling met bijvoorbeeld Gro-Stop Ready, dan is het verstandig om direct te starten met de eerste gasbeurt. Wat we in sommige bewaarschuren in met name Zuid-Limburg zien zijn slakken. Het beste wat daartegen helpt is uitdrogen. Slakken houden niet van een droge omgeving en daarom kruipen ze naar de vochtigste plek. Dat is meestal boven in de hoop. Door regelmatig intern te ventileren en de condens ventilatoren te laten draaien kun je de slakken dus het beste bestrijden. Alle gepubliceerde bewaarcolumns zijn ook na te lezen op www.aardappelwereld.nl/dossiers. ● Aardappelwereld magazine • februari 2017 • nummer 2 13 Pagina 16

Pagina 18

Heeft u een gids, i paper of e-onderzoeksrapporten? Gebruik Online Touch: vakblad naar een digitale publicatie converteren.

Dossier bewaring Lees publicatie 2Home


You need flash player to view this online publication