BEWAARCOLUMN Maak nu de juiste temperatuurkeuze Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist kennis en ervaring. Gelukkig hebben we in Nederland hiervoor experts paraat. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Frendo van Heybeek, werkzaam in de regio Tholen/West-Brabant. “I n de maand januari bepalen de meeste telers de (minimum)bewaartemperatuur van de aardappelpartijen voor verwerking. Op welke temperatuur de keuze exact valt, hangt grofweg van de volgende factoren af: maand van levering, het ras, groeiomstandigheden in het voorbije teeltseizoen en de bestemming. De meest voorkomende bestemming is frites. Daarbij hanteren we een bewaartemperatuur tussen 6 en 8 graden Celsius. Tafelaardappelen bewaren we doorgaans kouder. Wie aardappelen vroeg aflevert, in de periode december tot en met februari, krijgt niet of nauwelijks met versuikering te maken en kan als bewaartemperatuur de bovengrens aanhouden. Bij langere bewaring komt ook het ras om de hoek kijken. Agria, Het komt nogal eens voor dat de bovenste laag in de cel wat rapper kiemt dan een halve meter en verder eronder. Ventileer minimaal bij weinig tot geen rot in de partij Al eerder dit seizoen hebben we in de bewaarcolumns aangegeven: ventileer minimaal bij weinig tot geen rot in de partij. Dit om onnodig vochtverlies te voorkomen. Zeker nu weinig grond in de partij “Plaats eens een kleine (keuken) afzuigventilator in de drukkamer om overtollig CO2 af te voeren” Markies, Fontane en Ramos versuikeren niet zo heel erg snel en daarvoor adviseren we dan ook een bewaartemperatuur van 6 tot 6,5 graden Celsius voor de lange bewaring. Voor rassen als Challenger, Innovator en Bintje ligt de adviestemperatuur een graad hoger. aanwezig is als buffer. Het ideale RV-percentage in de bewaarruimte is 92 tot 93 procent. Bij dit percentage komt er vrijwel geen vocht door de schil van de aardappel vrij. Is het gewenst om de producttemperatuur wat naar beneden te draaien, doe dit dan zo snel mogelijk en probeer mistige buitenomstandigheden te benutten. Sommige telers hebben een RV-meter in de bewaarschuur. Tijdens inkoelacties kan de RV onder het ingestelde percentage komen en dan zet de computer de ventilatoren uit, waardoor ook het inkoelen stopt. Tijdelijk verlagen krijgt dan de voorkeur. Plaats extra temperatuurvoeler bij koude binnenwand Dan twee tips omtrent temperatuurvoelers. Een aanrader is plaatsing van een temperatuurvoeler bij de koudste binnenwand van de bewaarplaats. Zeker wanneer het een langere periode flink vriest, kan de producttemperatuur tegen deze binnenwand te sterk dalen! Zie je dat deze temperatuurvoeler gaat zakken, draai dan een periode met interne lucht totdat de producttemperatuur weer op het gewenste niveau is. Ook de plaatsing van een voeler onder in de aardappelhoop is sterk aan te bevelen. Wanneer alle voelers boven in de hoop staan, dan kan de onderste laag aardappelen toch onder de ingestelde minimum producttemperatuur komen door de inkoelacties. Je ziet dan ook vaak dat, bij wie daar niet op gelet heeft, de bakkwaliteit van de onderste aardappelen uit de hoop minder goed is dan van die daarboven. CO2-afvoer kan beter en goedkoper Nog een korte aanbeveling tot slot: plaats eens een kleine (keuken)afzuigventilator in de onderste verdieping van de drukkamer, bij de kanalen dus, om overtollig CO2 af te voeren. Zeker bij vorstperioden in de maand januari erg actueel. Met plaatsing op een afvoerbuis door de fundering/borstwering heen sluis je de CO2 makkelijk weg. Voordeel van deze simpele constructie is dat die heel weinig energie vraagt, ook al laat je de keukenventilator continu draaien, wat we ook aanraden. Dagelijks 10 tot 15 minuten verversen met de grote ventilatoren is dan niet meer nodig. Door continu de kleine ventilatoren te laten draaien kan de CO2 zich namelijk ook niet ophopen. ● Aardappelwereld magazine • januari 2017 • nummer 1 13 Pagina 15

Pagina 17

Scoor meer met een webshop in uw brochures. Velen gingen u voor en publiceerden vaktijdschriften online.

Dossier bewaring Lees publicatie 2Home


You need flash player to view this online publication