BEWAARCOLUMN Hou dauwpuntverwachting altijd goed in de gaten Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. Gelukkig zijn in Nederland experts te raadplegen die hier verstand van hebben. In deze column delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips. Dit keer een bijdrage van Anton van der Velde, werkzaam in de regio West-Brabant. “Laten we maar even met een tweetal positieve waarnemingen beginnen. Een bemoedigende constatering is dat veel aardappeltelers met rot in de percelen geduldig hebben gewacht op het meest gunstige rooimoment. En dat was dit jaar het moment waarop de knollen, vooral in plekken met zuurstofgebrek, zoveel mogelijk waren weggerot. We zien in vroeg gerooide percelen met meer ingeschuurde rotte knollen, zeker na een aantal weken, veel meer problemen dan in later gerooide percelen. We zien ook steeds meer aardappeltelers die rondom het inschuren verstandig omgaan met een natgeregende vracht. Deze vrachten gaan niet altijd meer direct de schuur in tussen de andere aardappelen. Ze blijven terecht een aantal dagen op de kipper staan of krijgen een plek elders. Blijf op gepaste afstand van rotte plekken Toch hebben sommige telers nog te veel rotte knollen uit slechte plekken ingeschuurd. Enkelen hebben er daarbij voor gekozen om vrachten met veel rot wat te verdelen in de goede partij met het idee om dan beter de slechte knollen droog te kunnen draaien. Deze methode werkt echter lang niet altijd, daar zijn ze nu ook achter gekomen. Na het inschuren ontstaan er rondom de verdeelde kachel erbij, de producttemperatuur op 13 tot 14 graden proberen te houden. In de afgelopen periode lag het dauwpunt echter soms meerdere dagen achtereen op 14 tot 15 graden Celsius. Met een dauwpuntverwachting bij de hand kon je dan de dag(en) daarvoor benutten om extra drooguren te maken. Een belangrijke factor om bij het drogen van een aardappelpartij in de gaten te houden is het dauwpunt van de buitenlucht. (bron: Weerplaza) rotte knollen juist dikwijls nieuwe rotte knollen. Door het lage tal zijn de knollen dit jaar over het algemeen behoorlijk groot en bij aantasting door rot heb je ook gelijk een flink natte plek. Ons advies (voor het volgende rooiseizoen): heb je een natte plek met veel rot in het veld, blijf er dan op gepaste afstand vandaan tijdens het rooien. De kans op narigheid in de cel hierdoor is te groot. Dat gaat snel ten koste van de kwaliteit van de gehele aardappelpartij. En je moet uiteindelijk veel te veel drogen op een klein deel van de cel met een hoog percentage rotte knollen. Dauwpuntverwachting op internet Of je nu veel of weinig rotte knollen in de cel hebt gereden, de partij moet zo snel mogelijk uitwendig goed droog zijn. Een belangrijke factor om daarbij in de gaten te houden is het dauwpunt van de buitenlucht. Het dauwpunt is de temperatuur waarbij de lucht met waterdamp verzadigd is. Een stelregel in de bewaring is dat de producttemperatuur minimaal 1,5 graad Celsius boven het dauwpunt van de buitenlucht hoort te liggen. Stel dat het verwachte dauwpunt (op internet te vinden) de komenGebruik je zintuigen en zaklamp En dan is er nog het altijd terugkerende advies: blijf dagelijks het product controleren. Gebruik neus en ogen om de aardappelgesteldheid in de gaten te houden. Neem bij minder goed licht op de hoop een flinke zaklamp mee voor speurwerk naar eventueel plekken met rot. Een kuiltje tot 30 centimeter diep gra“Heb je een natte plek met veel rot in het veld, blijf er dan op gepaste afstand vandaan tijdens het rooien.” de dagen op 11 graden ligt en het product zelf is 10 graden Celsius. Je behoort dan eerst met de kachel het product 3 à 4 graden Celsius op te warmen zodat je kunt blijven drogen. Vervolgens kun je dan met buitenlucht, bij een middagtemperatuur van 14 graden en ’s nachts bij 10 graden Celsius met een ven is vaak al voldoende om een goede indruk te krijgen van het lekvocht onder de rotte knollen, en het licht van de zaklamp kan daarbij een goed hulpmiddel zijn.” ● Aardappelwereld magazine • november 2017 • nummer 11 13 Pagina 24

Pagina 26

Heeft u een archief, pageflip of e-edities? Gebruik Online Touch: onderwijs magazine online plaatsen.

Dossier bewaring Lees publicatie 2Home


You need flash player to view this online publication