BEWAARCOLUMN Situatie lijkt stabiel, maar schijn kan bedriegen Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. Gelukkig hebben we in Nederland experts paraat met verstand van bewaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Laurens Persoon, werkzaam in de regio Flevoland. “Zoals vorige maand al duidelijk bleek, loopt de situatie in de Nederlandse bewaarschuren erg uiteen, zowel tussen de regio’s als daarbinnen. In provincies als Zeeland, West-Brabant, delen van Zuid-Holland en NoordHolland kwamen behoorlijk veel problemen met rot aan het licht. In sommige schuren was zelfs sprake van een onbeheersbare uitbreiding van rot en moesten cellen voortijdig weg voor directe afzet. In andere gebieden viel het mee, maar ook daar zijn rotte knollen ingeschuurd. Op dit moment lijkt de situatie stabiel, maar schijn kan bedriegen. Voor overal waar rot nog een probleem is en/ of bijna is geweken, is en blijft alertheid gewenst. We raden aan om in schuren waar rot nog een rol speelt, de producttemperatuur niet te snel naar de minimale bewaartemperatuur te brengen. Hou deze zolang knollen met lekvocht zichtbaar zijn op zo’n 10 graden Celsius. Droog met frequentie Is de buitentemperatuur te laag om mee te ventileren, schakel dan de kachels in om de gewenste drogende lucht door het product te kunnen blazen. We adviseren om met frequentie een droogactie te hebben. Bijvoorbeeld twee tot vier keer een uur, afhankelijk Belangrijk in cellen, waar rot nog een rol speelt, is om dagelijks te controleren op lekvocht. van de bewaarsituatie. Overleg bij twijfel met een adviseur voor de beste strategie. Het komt ook nog wel voor dat telers maar een kwartiertje achtereen ventileren. Dat is te kort. Zo kost het tijd voordat de ventilatoren op volle capaciteit zijn en afhankelijk van de celgrootte duurt het ook nog een heel aantal minuten voordat de luchtstroom voldoende door het hele product is. Verder blijven we herhalen dat regelmatige productcontrole een noodzaak is, ook bij ogenschijnlijk goed product in de schuur. Dat is in de periode na inschuren wederom gebleken in de regio’s met de meeste rotproblemen. Daar kwamen partijen voor die er bij inschuren goed uitzagen, maar na een paar weken toch volop met rot te kampen kregen. Vooral daar waar niet tijdig is gecontroleerd, is schade. Laat rotte knollen liggen Belangrijk in cellen, waar rot nog een rol speelt, is om dagelijks te controleren op lekvocht. Daarbij doelen we op de controle van de onderliggende rotte knollen in de hoop. Graaf daarvoor kuiltjes tot 30 centimeter op de plek waar rot al bovenop zichtbaar is. Laat na controle de rotte knollen, ook bovenop, liggen, zodat zichtbaar blijft waar de probleemplekken zich bevinden en het proces en resultaat van drogen ook beter te volgen is. Let ook op de droging van de grond in de partij. Zie je die opgrijzen, dan weet je dat de droging doorzet. Komt in een partij maar weinig rot voor, hier en daar een knol, en is de grond al opgedroogd, dan is het raadzaam om dagelijks in blokken intern te ventileren. Bij ventilatie dient de drogere grond als buffer om het vocht uit de enkele rotte knollen te absorberen. Goede partijen, zonder rot, kunnen in deze periode naar de gewenste minimale bewaartemperatuur gebracht worden. Daarbij mag het verschil tussen de kanaal- en producttemperatuur best wat groter zijn om in kortere tijd zonder al te veel droogverliezen de knoltemperatuur te verlagen tot het gewenste niveau. Ten aanzien van de bakkwaliteit adviseren we maximaal 1 graad per week. Komt in meer of mindere mate rot voor, dan is het beter om, in combinatie met drogende lucht, te kiezen voor een langere ventilatietijd per keer en voor een kleiner temperatuurverschil tussen die van de kanaallucht en die van het product. Kieming begonnen In sommige cellen zijn inmiddels ook al wat tekenen van kieming zichtbaar. Vooral in de regio’s met rot is de kieming op diverse plaatsen al wat eerder op gang gekomen. Ook hierbij is regelmatige waarneming van het product, liefst dagelijks, van belang om tijdig een eerste behandeling met een kiemremmingsmiddel uit te voeren.” ● Aardappelwereld magazine • december 2017 • nummer 12 13 Pagina 25

Pagina 27

Scoor meer met een online winkel in uw flyers. Velen gingen u voor en publiceerden flyers online.

Dossier bewaring Lees publicatie 2Home


You need flash player to view this online publication