BEWAARCOLUMN Let nu op bakkwaliteit Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Renould Schiffelers, werkzaam in de regio Zuidoost-Nederland. “De schuren in het zuidoosten van Nederland raken al aardig leeg. Toch ligt ook hier her en der nog wat extra aan aardappelen in de bewaring vanwege de grote oogst. Veelal gaat het om cellen in schuren met buitenluchtventilatie met product dat van goede kwaliteit is geoogst. Om die tot de late aflevering in topconditie te houden, is het belangrijk om deze partijen nauwgezet te monitoren. Ga als het kan iedere dag de cellen in om de kiemlust van de partijen te controleren. Is de laatste gasbeurt met Chloor-IPC al enige tijd geleden uitgevoerd, en kan het product nog meer dan een maand in de schuur blijven liggen, overweeg dan nog een extra behandeling met 10 milliliter per ton. Het gebruikelijke “In vergelijking met andere jaren hebben fritesaardappelen van diverse rassen al vrij vroeg te kampen met een verminderde bakkwaliteit.” die zijn ontstaan in de bewaring. Nu zullen de meeste van dergelijke partijen al afgeleverd zijn, dus veel problemen verwachten we hier niet mee. Overleg bij twijfel met de bewaaradviseur en afnemer. “Overleg bij twijfel met de bewaaradviseur en afnemer” advies om 30 tot 40 centimeter diepe kuiltjes in de hoop te graven om alert te blijven op kiemgroei en rot blijft gelden. In een enkele cel komen nog drukplekken voor. Die zijn van bovenaf niet altijd te zien en komen veelal pas aan het licht bij uitschuren. De kans op drukplekken is aanwezig wanneer in het begin van het bewaarseizoen relatief veel drooguren gemaakt zijn vanwege rotte knollen Frequent bakmonsters nemen Een ander punt van aandacht is de controle van de bakkwaliteit. In vergelijking met andere jaren hebben fritesaardappelen van diverse rassen al vrij vroeg te kampen met een verminderde bakkwaliteit. Gelet op deze situatie raden we telers aan om nu frequenter bakmonsters te nemen. Dus niet om de drie tot vier weken, maar minstens iedere veertien dagen. Alleen bij hele goede partijen volstaat de gebruikelijke interval. In de afgelopen weken hebben we te maken gehad met flink hogere buitentemperaturen. Dat heeft ook zijn weerslag op het bewaarregime en soms ook op het product in de bewaarschuren. In cellen met mechanische koeling zorgt het voor een hoger energieverbruik en in cellen met buitenluchtkoeling zijn de binnenlucht- en producttemperatuur vrijwel overal opgelopen. Een kleine temperatuurstijging van de knollen is op zich geen probleem, zolang er maar geen sprake is van temperatuurschommeling. Beter is het om de knoltemperatuur met het naderen van het aflevermoment wat op te laten lopen en deze dan vast proberen te houden, in plaats van deze weer omlaag te brengen. Temperatuur schommelingen bevorderen de ademhaling en kieming met nog meer temperatuurverhoging en extra CO2-productie tot gevolg. Bijkomend nadeel is vochtverlies en daarmee ook gewichts- en kwaliteitsafname van de aardappelen. Over het algemeen valt het op dit moment wel mee met de kieming in partijen die nog in bewaring liggen. Alleen in de schuren waarin het afgelopen voorjaar problemen met condens aan de orde waren, is nu meer kieming waar te nemen. Dat betreft dan vooral schuren met een minder goede isolatie. Maak lege schuur snel schoon Is de cel of de schuur leeg, maak deze dan zodra de eerste gelegenheid zich voordoet letterlijk grondig schoon. Grond en knolresten in de roosters en kanalen kunnen een volgend bewaarseizoen veel hinder opleveren, zeker wanneer nat product en grond binnenkomt. Veelal zie je daarna al snel problemen met rot door onvoldoende ventilatie ontstaan. Kijk verder ook de ventilatoren na, maak indien nodig de bladen schoon en controleer de werking door ze een keer met een debietmeter door te laten lichten. Dezelfde tip gaat op voor de voelers in de bewaring. Soms, dat kun je zien aan de soms grote afwijking van metingen in het bewaarseizoen, is vervanging nodig. Aarzel dan niet en schaf tijdig nieuwe aan.” ● Aardappelwereld magazine • juni 2018 • nummer 6 15 Pagina 31

Pagina 33

Scoor meer met een online shop in uw brochures. Velen gingen u voor en publiceerden magazines online.

Dossier bewaring Lees publicatie 2Home


You need flash player to view this online publication