BEWAARCOLUMN Koel product met rot niet te snel in Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. Immers, het is niet altijd eenvoudig om de oogst, tot soms wel bijna een jaar lang, met behoud van kwaliteit op te slaan. Aanwijzingen van deskundigen zijn daarbij altijd welkom. Gelukkig hebben we in Nederland experts paraat met verstand van bewaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren teeltadviseurs van DLV-Plant bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Laurens Persoon, werkzaam in de regio Noordwest-Nederland. zijn voor bakverkleuring. Een kwartiertje ventileren per dag met buitenlucht is veelal voldoende. Het is vooral een noodzakelijke actie in moderne goed afgesloten bewaarschuren. Om gewichtsverlies te voorkomen, zijn er ook systemen voor het afzuigen Bij een groot temperatuurverschil tussen de buitenlucht en de aardappelen is het aan te bevelen om condensventilatoren tijdig aan te zetten. “I n de eerste maanden na het inschuren is het altijd opletten in de bewaring. Zeker dit seizoen. De kwaliteit van de partijen loopt erg uiteen. Sommige telers weten dat ze af en toe een rotje hebben ingeschuurd en houden daar rekening mee. Andere denken dat ze gezond spul hebben binnengereden, maar daar valt het soms juist tegen. We signaleren door de bank genomen meer rot in de aardappelcellen. Belangrijk in deze fase is dan: wanneer en hoe ga je beginnen met inkoelen? Is het aantal rotte knollen beperkt, dan lukt het veelal wel om met frequent intern ventileren alle lekvocht weg te draaien. Bij relatief veel rot, soms te ruiken en te zien aan rotte knollen op de hoop, is een langere periode van nadroging noodzakelijk. Zou je de partijen met veel rot te snel inkoelen, dan heb je op een gegeven ogenblik te weinig ventilatiemomenten tot je beschikking om te drogen. Bij nog relatief hoge knoltemperaturen en later in het seizoen dalende buitentemperaturen kun je meer momenten, gedurende langere tijd, gebruikmaken van drogende lucht. Verder is het van belang om in te schatten hoe lang je nog nodig hebt om de rotte knollen droog te krijgen. Het is raadzaam om vervolgens deze ingeschatte droogtijd naast de weersvoorspelling over een langere periode te leggen. Dat is nodig om een idee te krijgen hoe langzaam je de producttemperatuur kunt laten zakken. Voor telers met gezonde aardappelen in de cel is het juist van belang om met grote stappen in te koelen, en zo min mogelijk met externe (drogende) lucht te ventileren. Dit om onnodig verlies van knolgewicht te voorkomen. Probeer mee te zakken met de gemiddelde buitentemperatuur. Vaak is rond deze periode een eerste of aanvullende gasbeurt met Chloor-IPC aan de orde. Belangrijk om daarbij in de gaten te houden is of de partij ver genoeg is ingekoeld. Streef bij het gassen naar een knoltemperatuur lager dan 12 graden Celsius. Hoe lager de temperatuur, hoe langer de werkingsduur van Chloor-IPC. Een ander actueel punt van aandacht is de CO2concentratie in de cel. Deze mag namelijk niet te hoog oplopen. We telen tegenwoordig veel rassen die gevoelig van CO2 in de bewaring, zodat de concentratie laag blijft. Het laatste waar ik nog op wil wijzen is condensvorming. In sommige schuren is de producttemperatuur nog aan de hoge kant, terwijl de buitentemperatuur al flink laag kan zijn. Dan loop je bij ventileren met buitenlucht het risico dat vocht in de koudere buitenlucht gaat condenseren op de warmere aardappelen. Zo creëer je, wanneer je niet oppast, kieming en nieuwe rotproblemen. Dus, in dit geval is het aan te bevelen om condensventilatoren tijdig aan te zetten. Heb je deze ventilatoren niet, dan is het ook mogelijk om door intern te ventileren de lucht boven het product en langs de afgekoelde wanden te mengen. De warmte uit het product komt op deze manier ook langs de zijwanden en het dak.” Alle gepubliceerde bewaarcolumns zijn ook na te lezen op de website www.aardappelwereld. nl. Van de vorige bijdrage is een gecorrigeerde versie geplaatst vanwege enkele per abuis niet doorgevoerde aanpassingen. ● Aardappelwereld magazine • december 2015 • nummer 12 21 Pagina 3

Pagina 5

Scoor meer met een webwinkel in uw catalogussen. Velen gingen u voor en publiceerden onderwijscatalogussen online.

Dossier bewaring Lees publicatie 2Home


You need flash player to view this online publication