BEWAARCOLUMN Partijcontrole is nu het sleutelwoord Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. Immers, het is niet altijd eenvoudig om de oogst, tot soms wel bijna een jaar lang, met behoud van kwaliteit op te slaan. Aanwijzingen van deskundigen zijn daarbij altijd welkom. Gelukkig hebben we in Nederland experts paraat met verstand van bewaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van DLV-Plant bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Frendo van Heybeek, werkzaam in de regio West-Brabant. een vijfde van alle bewaarschuren nagenoeg vrij van rot. In 80 procent van de schuren komt dusdanig veel rot voor dat dit opperste aandacht vraagt. Belangrijk blijft wekelijkse partijcontrole, te beginnen op de hoop. Graaf 40 centimeter diep op plekken waar rotte knollen zichtbaar zijn, veel vochtige grond aanwezig is en/of condensvocht is ontstaan. Laat de gaten eventueel open liggen als markering. Zo krijg je beter zicht op de aardappelconditie in de hele cel. Dit is belangrijk omdat een geurtje in de cel dit seizoen niet altijd maatgevend is voor de mate van narigheid. Wanneer rotte knollen her en der verspreid liggen kunnen ze best geur afgeven, maar hoeven ze nog geen groot probleem te vormen. Andersom komt ook voor: rot dat zich heel plaatselijk in de hoop concentreert en dat je niet ruikt. Bovenop zie je niets, in de kanalen wel als gevolg van lekvocht. Het is dus tevens van belang om de ventilatiekanalen te inspecteren en met een zaklamp te speuren naar natte plekken. In 10 tot 15 procent van de bewaarcellen met rotte knollen blijft het erg spannend. Daarvoor geldt een aangepast bewaarregime. Belangrijk hier is om continu te ventileren. Houd een iets “O p dit moment is maar “In 80 procent van de schuren komt dusdanig veel rot voor dat dit opperste aandacht vraagt. Belangrijk blijft wekelijkse partijcontrole, te beginnen op de hoop.” hogere bewaartemperatuur aan dan normaal. Is het niet mogelijk om in te koelen, draai dan intern om het lekvocht te verdelen. Is op deze manier het lekvocht niet onder controle te houden, dan zul je, wat velen niet gewend zijn, opnieuw het droogprogramma moeten instellen. Voer dan geen inkoelactie uit vlak voor een warmere periode. Dit om droogkansen te blijven benutten. Een korte inkoelactie levert namelijk niet zoveel droging op als een langer beschikbare droogperiode. Ga er vervolgens niet van uit dat de computer problemen automatisch verhelpt. Blijf met regelmaat de lekvochtontwikkeling controleren en droog door tot je verbetering ziet. In 70 tot 75 procent van de bewaarcellen met rot, waarin het redelijk onder controle lijkt, blijft ook waakzaamheid geboden. Belangrijk hierbij is om te weten met welke vorm van rot je te maken hebt. Bij aanwezigheid van bacterierot is het soms noodzakelijk over te schakelen op het droogprogramma, omdat dit type rot momenteel veel lekvocht afgeeft. Extra gewichtsverlies van gezonde knollen weegt in dit geval niet op tegen behoud van kwaliteit. Iets minder speelt dit item voor natrot. Heb je echter alleen te maken met knolphytophthora en/of melkzuurschimmel en zijn de aangetaste knollen voor zover je kunt zien ingedroogd, dan kun je stoppen met drogen. Probeer zo lang mogelijk met intern draaien door te gaan om extra bewaarverlies te voorkomen. Dit bewaarseizoen zijn veel aardappelrassen kiemlustiger dan in doorsnee jaren. Oorzaken? Denk aan de hoge buitentemperaturen in de eerste maanden van de bewaarperiode. Ook de hoeveelheid grond- en looftarra speelt een rol. Vochtige partijen moesten veel telers langer drogen en ze konden daardoor later starten met gassen. We zien eveneens sneller kieming optreden in aardappelcellen van percelen die nog donkergroen waren vlak voor de loofdoding. Hoe beoordeel je dan goed op kiemlustigheid? Allereerst door objectief naar de knollen te kijken. Zie je alleen kiemen op doorwas-, (rooi)beschadigde en groene knollen en is op de goede nog niets te zien, wacht dan met de kiemremming. Wanneer op gezonde knollen kiemen zichtbaar zijn die meer voorstellen dan een speldenknop, dan dien je in alle gevallen te starten met gassen. Zeker als het gaat om percelen die afgeslacht zijn.” Alle gepubliceerde bewaarcolumns zijn ook na te lezen op de website www.aardappelwereld.nl. 12 Aardappelwereld magazine • januari 2016 • nummer 1 Pagina 4

Pagina 6

Heeft u een reisgids, digitaal bladeren of e-reclamefolders? Gebruik Online Touch: onderwijs catalogus naar een online publicatie converteren.

Dossier bewaring Lees publicatie 2Home


You need flash player to view this online publication