BEWAARCOLUMN Met koudere externe lucht is het product sneller teruggekoeld Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. Gelukkig hebben we in Nederland experts paraat met verstand van bewaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Anton van der Velde, werkzaam in de regio West-Brabant. perikelen met probleempartijen voorbij, de situatie in de bewaarcellen is nog niet overal geheel zorgeloos. In de regio waar ik werkzaam ben zijn in december en januari nog versneld partijen geruimd die niet langer houdbaar meer waren, meestal van het ras Agria. De slechtste partijen zijn inmiddels weg, echter in een aantal bewaarschuren blijft het zeker nog oppassen geblazen. Wie ermee te maken heeft drukken we op het hart om meerdere keren per week te controleren en bovenop te blijven graven in de hoop. Blijf je plaatselijk te veel lekvocht zien, draai dit vocht dan zoveel mogelijk weg door meer intern te ventileren. Het aandeel lekvocht bepaalt de tijdsduur. Bij meerdere partijen is het nog nodig om na drie uur stilstand één uur lang met interne lucht te draaien. Is de situatie gunstiger, dan kun je de intervallen oprekken naargelang de conditie van de aardappelen tot bijvoorbeeld acht uur rust en één uurtje ventileren. Belangrijk is om telkens het evenwicht te zoeken tussen ventilatie en vochtverlies van met name de onderste knollen. We nemen bij partijen die de afgelopen maanden afgeleverd zijn meer gewichtsverlies en drukplekken waar in vergelijking met andere jaren. Zeker in partijen “O ok al zijn de grootste “We adviseren om bij voldoende inkoelkansen te ventileren met een minimum temperatuurverschil van 2,5 tot 2,7 graden Celsius.” waarbij in het begin sterke droging noodzakelijk was. Heb je een relatief goede partij achter de planken, die je lang wilt bewaren, besef dan dat ieder uur ventileren met externe lucht gewichtsverlies kan veroorzaken. Natuurlijk moet je af en toe inkoelen. Probeer dan in elk geval de ventilatietijd zoveel mogelijk te beperken. Dit kan door de instelling te variëren: ‘minimaal verschil tussen buitentemperatuur en producttemperatuur’. Ventileer dan met een niet te klein temperatuurverschil tussen buitenlucht en binnenlucht/product. Wanneer de computer ’s avonds begint met inkoelen bij 1 tot 1,5 graad temperatuurverschil, dan ben je veel uren extern aan het draaien. Dit omdat de producttemperatuur maar heel langzaam zakt. Soms moeten de koudste uren dan nog komen. Het is belangrijk om als teler zelf op te letten wat de temperatuur in de nacht gaat doen. Met koudere externe lucht is het product sneller teruggekoeld en heeft het minder te maken met vochtverlies. We adviseren om bij voldoende inkoelkansen te ventileren met een minimum temperatuurverschil van 2,5 tot 2,7 graden Celsius. Zijn de kansen minder groot, hou dan een minimum aan van 1,8 tot 2,0 graden Celsius. Iemand die wekenlang niets verandert aan de bewaarcomputer, is niet optimaal bezig. Laat ventilatoren waarvan het toerental regelbaar is bij extern ventileren op 100 procent van de capaciteit staan. Sommige telers vragen ook hoe ze rekening kunnen houden met de relatieve luchtvochtigheid. Met handbediening kun je best een mistige nacht benutten. Met een computer is het een stuk lastiger hierop in te spelen: een maximale afvoer van grammen vocht klopt wel bij gebruik van 100 procent buitenlucht, maar niet bij gebruik van menglucht. Een computer kan constateren dat het buiten te droog is, maar soms heb je maar 20 procent van die drogere buitenlucht nodig. De overige 80 procent van de menglucht, waarmee je gaat ventileren, bestaat immers uit de vochtigere binnenlucht. Het beperken van het aantal externe uren is daarom het meest praktische instrument om zo min mogelijk uitdroging te krijgen. Uit gewichtsverliesmonsters zien we door de jaren heen ook dat in grote lijnen minder externe draaiuren tot minder gewichtsverlies lijdt. Dan nog een tip voor degenen die binnen enkele weken product willen afleveren. Weet je zeker wat de datum van leveren is, laat dan ruim van tevoren, plusminus vier weken, de temperatuur van het product langzaam oplopen. Je hoeft dan ook weer minder externe uren te gebruiken om in te koelen. Belangrijk is wel dat de aardappelen niet te kiemlustig zijn.” ● Aardappelwereld magazine • maart 2016 • nummer 3 17 Pagina 6

Pagina 8

Heeft u een krant, pageflip of digitale weekbladen? Gebruik Online Touch: gids naar een online publicatie omzetten.

Dossier bewaring Lees publicatie 2Home


You need flash player to view this online publication