BEWAARCOLUMN Voorkom temperatuur schommelingen Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. Gelukkig hebben we in Nederland experts paraat met verstand van bewaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Laurens Persoon, werkzaam in de regio Flevoland. “W at we op dit moment in de bewaring constateren is dat de kwaliteit van de consumptieaardappelen erg wisselend is. Ik heb het dan niet over de hele slechte partijen, zoals we die enkele maanden geleden hadden. Die liggen al lang niet meer achter de planken en zijn afgeleverd. Het gaat hier om relatief goed ingeschuurde aardappelen waarvan echter de conditie sterk uiteenloopt. Je ziet enorme verschillen in kiemlust, onderwatergewicht en suikergehalte. Onderliggende oorzaak is het grillige teeltseizoen van vorig jaar. De groeiomstandigheden tussen de percelen in deze regio, maar ook in de rest van Nederland, liepen zo uiteen, dat je daarvan nu de gevolgen terug ziet in de bewaring. Wat ook meespeelt zijn rasverschillen: het ene ras is meer gevoelig voor schommelingen in temperatuur en vocht dan het andere. Die temperatuurschommelingen zijn het gevolg van wisselende en vooral relatief hoge buitentemperaturen deze winter. Veel aardappeltelers met alleen mogelijkheden voor buitenluchtventilatie hadden maar weinig momenten – koude nachten – om de producttemperatuur laag en daarmee constant te houden. De bewaarverliezen zijn dit Is de streeftemperatuur niet meer haalbaar, dan is het advies de producttemperatuur mee te laten lopen met de gemiddelde nachttemperatuur. jaar dan ook flink hoger dan gemiddeld. Vooral partijen van het ras Agria zijn her en der sterk verouderd. De bewaring van dit ras vraagt sowieso al extra aandacht, maar dit jaar zijn er meer draaiuren nodig geweest in verband met melkzuurbacterie in de knollen. We zien eveneens veel drukplekken en zoals het er nu naar uitziet, gaan veel partijen Agria het niet halen om tot juni achter de planken te blijven. Dankzij de koude noordenwind bleef de temperatuur tot eind maart nog redelijk beheersbaar. Eind maart is de wind echter naar het zuidwesten gedraaid en liep de temperatuur snel op. Dat alles maakt het extra lastig om de producttemperatuur in bewaarschuren zonder mechanische koeling op het gewenste aantal graden Celsius te houden. Temperatuurschommelingen moet je in deze fase zien te vermijden, omdat deze tot kieming en versuikering leiden. Is de streeftemperatuur niet meer haalbaar, dan is het advies de producttemperatuur mee te laten lopen met de gemiddelde nachttemperatuur. Gelukkig is er in veel cellen wel op tijd begonnen met gassen, met de maximale begindosering per ton. Dat was ook ons algemeen advies. We hadden namelijk al de indruk dat het in sommige partijen anders heel lastig zou zijn om de kieming onder controle te houden. Ook hebben we de intervallen over het algemeen wat ingekort van 4 naar 3,5 weken. Voor de dosering per opeenvolgende gasbeurt is uitgegaan van het standaardadvies. Met die wat meer dan gebruikelijke levendigheid in de aardappelcellen is het eveneens raadzaam de CO2concentratie in de gaten te houden. Vooral in goed geïsoleerde schuren. Het is lastig om een duidend advies te geven over hoeveel luchtverversingen per dag nodig zijn, dat is onder andere afhankelijk van de bewaarschuur en het ras. Wanneer er nooit bakkleurproblemen zijn in tafel-/fritesaardappelen op het bedrijf, hoeft men zich over verversen weinig zorgen te maken. Heb je geen CO2-meter, ventileer dan kort met de luiken volledig geopend, 5 tot 10 minuten per dag.” Alle gepubliceerde bewaarcolumns zijn ook na te lezen op de website www.aardappelwereld.nl/ dossiers. ● Aardappelwereld magazine • april 2016 • nummer 4 13 Pagina 7

Pagina 9

Heeft u een publicatie, ibrochure of online sportbladen? Gebruik Online Touch: studiegids online zetten.

Dossier bewaring Lees publicatie 2Home


You need flash player to view this online publication