BEWAARCOLUMN Laat CO2 -niveau niet oplopen Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. Gelukkig hebben we in Nederland experts paraat met verstand van bewaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Frendo van Heybeek, werkzaam in de regio West-Brabant. “Z odra het voorjaarswerk zich aandient, zien we bij veel aardappeltelers de aandacht in de bewaarschuur verslappen. Telers die tot nu toe regelmatig problemen hadden met lekvocht, zullen echter toch heel alert moeten zijn op hun product. Zij weten inmiddels goed waar de zwakke plekken te vinden zijn in de partijen. Blijf daar dagelijks op controleren! Klim boven op de hoop, graaf kuiltjes van zo’n 20 tot 30 centimeter diep en let op dat onderin niet opnieuw nattigheid ontstaat. Wanneer dit wel aan de hand is, ventileer dan met voldoende buitenlucht. Veel telers gaan ervan uit dat het computerprogramma dit allemaal regelt. Bij hoge nachttemperaturen, zoals we de eerste twee weken van april hadden, werkt dat echter niet meer. Veel computers staan standaard zo ingesteld dat ze pas de ventilatoren aanzetten op het moment dat de buitenlucht 2 graden Celsius lager is dan de temperatuur van het product. Momenteel hebben veel fritesaardappelen een knoltemperatuur van 6 tot 7,5 graad Celsius. Dan moet de buitenlucht dus onder de 4 tot 5,5 graad Celsius zakken, voordat de ventilatoren gaan draaien. Dat deden ze daarom in sommige gevallen niet. We hebben bij diverse telers aan de data in de bewaarcomputers gezien dat ze soms twee De frequentie en de ventilatieduur om te verversen is wat ons betreft sterk gerelateerd aan het ras dat in de schuur ligt. tot drie weken achtereen niet met externe lucht hebben geventileerd. Voor partijen met kwaliteitsproblemen is dat funest. Daarin is wel geventileerd, maar alleen met interne lucht, zodat in de cellen alleen maar vochtige lucht heeft gecirculeerd. Heeft u met zo’n matige kwaliteit te maken? Dan is het advies het standaard temperatuurverschil van 2 graden Celsius terug te brengen naar 1,5 of maar 1 graad Celsius. Dan is het bovendien raadzaam om minimaal vier tot vijf uur achter elkaar met buitenlucht te ventileren, in sommige gevallen nog langer. Voor goede partijen is het verhaal net andersom. Aardappelen die nu nog onder prima omstandigheden achter de planken liggen, ventileren telers het best zoveel mogelijk intern en zo weinig mogelijk met externe lucht. Hiermee houden ze de conditie zoveel mogelijk op peil. Lucht verversing, om het CO2-niveau niet op te laten lopen, is momenteel een belangrijk thema in de bewaring. De frequentie en de ventilatieduur om te verversen is wat ons betreft sterk gerelateerd aan het ras dat in de schuur ligt. Wie nu rassen als Ramos, Agria en Markies onder goede condities in de schuur heeft liggen, kan de luchtverversing gerust achterwege laten. Wel is het van belang om hierbij de bakkwaliteit in de gaten te houden door middel van bemonstering. Blijft de bakkwaliteit stabiel, dan is luchtverversing niet aan de orde. Wie de ventilatie-uren heeft bijgehouden en geen extra draaiuren heeft gemaakt hoeft zich alleen te concentreren op de activiteit inkoelen. Bij potdichte, veelal ook de modernste schuren, kan de bakkwaliteit zonder ventilatie wel teruglopen en daarin is dus enige verversing noodzakelijk. Telers die een stabiele partij aardappelen achter de planken hebben, doen er verstandig aan de standaardinstelling voor dagelijkse verversing uit te zetten. Daarmee is immers elke dag 10 minuten aan ventilatiedraaiuren te besparen en dat scheelt weer de nodige euro’s. Voor het bewaarregime van rassen als bijvoorbeeld Bintje en Challenger gaat een ander verhaal op. Daarbij zien wij op dit moment de bakkwaliteit stap voor stap achteruitgaan. Wanneer je dan de computer op die eenmalige dagelijkse verversing ingesteld hebt staan, kan dat juist te weinig zijn. Afhankelijk van de snelheid waarmee de partij op haar retour is, kan twee tot drie keer per dag luchtverversing nodig zijn en dat 4 tot 6 minuten per keer. Ligt een goede partij aardappelen in de schuur en wil je die nog tot in juli of augustus bewaren, laat dan de producttemperatuur een graad oplopen. De buitentemperatuur is immers ook hoger en door de producttemperatuur wat te laten oplopen, beperk je de temperatuurschommeling in het product en houd je de bakkwaliteit beter op peil, of beter gezegd, onder peil. Is de kieming tot op heden goed onder controle, dan hoef je niet bang te zijn dat die ineens toe gaat nemen. We signaleren nu nauwelijks excessen.” ● Aardappelwereld magazine • mei 2016 • nummer 5 13 Pagina 8

Pagina 10

Voor weekbladen, online vakbladen en presentaties zie het Online Touch beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een web winkel in uw vakbladen.

Dossier bewaring Lees publicatie 2Home


You need flash player to view this online publication