ONDERZOEK len voor de groene rooi en 10 voor de rijpe rooi. Daarna gaat het materiaal naar KWS Potato (nu Stet / HZPC) en BioImpuls voor verdere toetsing. Van alles wat er weg gaat houdt Miedema zelf een deel achter voor het geval er ergens in het traject iets misgaat. Telers wachten te lang met branden Het kweekveld van de Fries beslaat maximaal 1 hectare. Het werk verricht Miedema met hulp van studenten van de Stenden Hogeschool in Leeuwarden. “Eigenlijk kost het kweken alleen maar geld. Ik ben er al snel 20.000 euro per jaar aan kwijt. Tot nu toe komt daar niets voor terug”, laat de kweker weten. Misschien dat dit niet lang meer duurt, want hij heeft inmiddels wel een veelbelovende roodschillige kruising op de plank liggen, die mogelijk hoge ogen gaat gooien in de biologische tafelmarkt. Dat de aardappelteelt in de biologische sector langzaamaan afneemt schrijft Miedema toe aan de aardappelziekte. “Door Phytophthora loopt de biologische aardappelteelt voor geen “Diversiteit is de toekomst” Jan van Arragon, biologische aardappelkweker uit Zutphen, is groot voorstander van diversiteit. Het liefst zou hij aardappelen telen uit zaad, “maar daarvoor is er nog een lange weg te gaan.” Van Arragon verkoopt via zijn bedrijf BioAkker aardappelen op de boerenmarkt in de Gelderse Hanzestad. Hier brengt hij zijn mooie product zelf twee dagen per week aan de man. Van Arragon, van huis uit veredelaar, is inmiddels een jaar of zeven actief als aardappelkweker. In de jaren er voor was hij al begonnen met het vermeerderen van eigen groentegewassen door hybriden met elkaar te kruisen en daarna op smaak te selecteren. Tot voor 2009 had hij naar eigen zeggen nooit de tijd genomen om aardappelen te kweken. De kweekcursus van Jan van Loon binnen BioImpuls vormde voor hem een mooie aanleiding om hiermee een keer een start te maken. Agria, één van de beste aardappelen Inmiddels is het al zover dat Van Arragon jaarlijks vijfhonderd zaden van BioImpuls krijgt, uit een stuk of tien verschillende kruisingen. Hij zoekt de kruisingen zelf uit, waarbij hij veel Agria-ouders kiest. “Agria vind ik één van de beste aardappelrassen.” Verder gaat hij voor veel diversiteit in resistente genen. In het eerste jaar selecteert Van Arragon nog niet. De kweker houdt dan alles aan, tenzij de jonge planten het niet redden tussen het onkruid. “Ik wied heel weinig, dus ze moeten genoeg groeikracht hebben om niet verstikt te raken.” Door deze eerste selectie valt er in het eerste jaar als zo’n 30 procent van de zaailingen af. In het eerste jaar selecteert Jan van Arragon nog niet. De kweker houdt dan alles aan, tenzij de jonge planten het niet redden tussen het onkruid Restknolletjes op plastic voor bloeitest Vervolgens gaat Van Arragon heel anders te werk dan de meeste aardappelkwekers. “Ik breng de hele opbrengst van een zaailing in één zakje. Dat kan één knolletje zijn, maar het kunnen er ook tien zijn. In het volgende jaar maak ik gaten met de schop en daar kieper ik maximaal vijf knolletjes per zakje in. Door meerdere knolletjes per kloon bij elkaar te doen krijg je meer stengels per vierkante meter. Daardoor krijg je veel sneller een indruk van de prestaties in een latere groeifase.” Inmiddels zaait Van Arragon ook aardappelzaad uit spontante vrije bestuiving of zelfbevruchting. De restknolletjes van iedere kruising, dat zijn de knolletjes die hij niet uitplant, voegt hij bij elkaar. Deze poot hij vervolgens uit in een dun laagje grond met daaronder een plastic folie. meter. We kunnen de strijd zonder phytophthoraresistentie niet aan. Het zijn de laatste kilogrammen die de winst maken. Daardoor is de verleiding te groot om aantastingen niet meteen weg te branden. De schimmel is echter zo snel dat hij resistenties al snel doorbreekt. We kweken nu resistente rassen die, zodra ze op de markt komen, weer gelijk vatbaar zijn voor de ziekte. Dat maakt het in zekere zin behoorlijk beperkt wat je op dit punt met veredeling kunt bereiken”, verzucht Miedema. Aardappelwereld magazine • Kweekspecial 2016 17 Pagina 16

Pagina 18

Scoor meer met een webshop in uw reclamefolders. Velen gingen u voor en publiceerden gidsen online.

Dossier Kweekspecial 2016 Lees publicatie 4Home


You need flash player to view this online publication